- Central European Time
DE LINK TUSSEN PROCES EN OPERATOR

- Human Machine Interface -

Display Elementen

Provire ontwerpt HMI’s als mogelijk volgens de nieuwe richtlijnen: ANSI/ISA – 101 Human Machine Interfaces for Process Automation Systems.
Deze standaard is speciaal ontwikkeld om de operator op gestructureerde wijze van alle relevante data te voorzien om het proces te besturen, en te helpen bij het nemen van beslissingen voordat een abnormale situatie zich voordoet.

De dynamische display elementen waarmee de interface wordt opgebouwd hebben als basis een gemeenschappelijke grafische bibliotheek voor een eenduidige “look and Feel”, ongeacht welk control systeem gekoppeld is.

De operator beschikt hierdoor over een operator interface met eenduidige status indicatie, bediening, context menu´s, alarm afhandeling en navigatie voor een productie proces waarbij verschillende control systemen geïntegreerd zijn.

multi

Componenten

Als voorbeeld een analoge indicatie. Deze bestaat uit een aantal componenten die zijn voorzien van input properties (koppelvlak) waaraan signalen komende vanuit de controller/plc gekoppeld kunnen worden. De status indicatie van de analoge indicator is altijd hetzelfde ongeacht welke controller gekoppeld is.


In onderstaande tabel zijn de OPC Control Connecties van verschillende controllers weergegeven die gekoppeld zijn aan de input properties van de analoge indicator.

Analoge Indicator

Control System
OPC control Properties

Element

Input Property

PC DeviceLib
AC800M

Advant Master
AC410/450

DCI Connect
Symphony

composite 1a Alstat_State AlarmState AlarmState AlarmState
1b Alstat_Priority AlarmPriorityLevel AlarmPriorityLevel AlarmPriorityLevel
       
2a Lim_High2Value InteractionPar.AEHH.Level HI_LIM2 HHAL
2b Lim_High1Value InteractionPar.AEH.Level HI_LIM1 HAL
       
3 Sigstat_Quality IO.Value#DataQuality VALUE#DataQuality OUT#DataQuality
       
4 bar_InputValue IO.Value VALUE OUT
       
5a Lim_Low1Value interactionPar.AEL.Level LO_LIM1 LAL
5b Lim_Low2Value InteractionPar.AELL.Level LO_LIM2 LLAL


Displays

Op basis van de Functionele Specificatie en een gesprek met de operators, of een vertegenwoordiger van de operator groep, wordt een display elementen- en objecten bibliotheek opgezet.
Naast de standard elementen zoals pompen, kleppen, indicatoren etc. ontwerpt provire ook proces specifieke elementen welke ondergebracht worden in klant specifieke bibliotheken.

De display elementen en objecten worden daarna in een concept display geplaatst eventueel met simulatie.
Het concept display dient als “evaluatie object” waarbij de status informatie en bedienmogelijkheden met de operators besproken kan worden.

Na de evaluatie wordt het resultaat verwerkt en worden de bibliotheken aangepast dan wel uitgebreid.
Gedurende het project vinden nog een aantal evaluatie momenten plaats zodat het eindresultaat aan alle eisen voldoet.

De hieronder getoonde interface is een fictief overzicht display en bedoeld als voorbeeld van een mogelijk concept display.