- Central European Time
DE LINK TUSSEN PROCES EN OPERATOR
- High Performance -
Ontwikkeling

Sinds de komst van DCS systemen zijn de operator interfaces ontworpen zonder specifieke richtlijnen of standaards. Na jaren van onderzoek en analyse heeft men richtlijnen samengesteld voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van Human Machine Interfaces voor industriële plant operations, ondergebracht in de standaard:ANSI/ISA – 101 Human Machine Interfaces for Process Automation Systems

Provire heeft deze ontwikkeling nauwgezet gevolgd en maakt bij het ontwerpen van operator interfaces gebruik van deze nieuwe standaard. Interfaces die ontworpen zijn op basis van de richtlijnen worden aangeduid als High Performance HMI.


High performance

High Performance HMI. De naam High Performance is ontstaan, doordat bij de ontwikkeling van de nieuwe standaard niet alleen is gekeken naar het ontwerp van proces displays. Ook de omgeving waarin de operator moet functioneren, het verminderen van risico op fouten en het verhogen van productierendement zijn meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwe standaard.

De operator interface volgens de nieuwe standaard, is er op gericht om de operator van de juiste informatie te voorzien en stress en vermoeidheid te verminderen. Ook is een omschakeling noodzakelijk van de wijze waarop het proces bestuurd wordt, van reactief naar proactief. Reactief wil zeggen, alarm gedreven proces besturing en proactief wil zeggen, proces gedreven proces besturing.

Tot op heden worden processen veelal bestuurd op basis van reageren (ingrijpen) bij abnormale situaties, hetzij hoog alarmen of laag alarmen. Het proces verloopt hierdoor niet vloeiend en het risico op een productie stop wordt hiermee verhoogd. Ook geeft dit een zwaardere belasting op hardware in het veld. Het proactief besturen van processen betekent tijdig bijsturen als proces waarden afwijken van de normale situatie.


Richtlijnen

Als richtlijn voor het ontwerpen van goede High Performance operator displays heeft men een aantal regels opgesteld welke als basis dienen:

 • Schematische afbeeldingen indien functioneel noodzakelijk.
 • Gelimiteerd gebruik van kleuren en deze alleen specifiek en consistent gebruiken.
 • Grijze achtergrond ten behoeve van een rustig beeld.
 • Geen animaties, uitgezonderd alarmeringsdoeleinden.
 • Geïntegreerde en juist geconfigureerde trends van belangrijke parameters.
 • Analoge presentatie van belangrijke metingen welke de gemeten waarde toont met betrekking tot de normale, abnormale en alarmcondities.
 • Gestructureerde display hiërarchie, ten behoeve van het verstrekken van gedetailleerde informatie waar nodig.
 • Afbeeldingsgebruik met een laag contrast.
 • Logische en consistente navigatie.
 • Proces flow van links naar rechts en van boven naar beneden, vermijd zoveel mogelijk kruisende lijnen.
 • Integreer technieken, ten behoeve van het vermijden van verkeerde operator data input.
 • Operatorbevestiging en bedieningsbeveiliging.

Op basis van het onderzoek zijn nieuwe richtlijnen opgesteld voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van Human Machine Interfaces voor Industrial Plant Operations ondergebracht in:

download artikel:
High Performance.pdf


Richtlijnen uitgelicht
Analoog Kleurgebruik Trending Hierarchie