- Central European Time
DE LINK TUSSEN PROCES EN OPERATOR

- Hiërarchie -

Display Hiërarchie

De displayhiërarchie is een belangrijk onderdeel in het ontwerpen van goede High Performance procesdisplays. Verschillende niveaus zorgen voor een optimaal situationeel bewustzijn en efficiënte bediening van het proces.

De analoge elementen, vorm en kleurgebruik, teksten, objecten, symbolen en trends die volgens de richtlijnen ontwikkeld zijn, vormen de bouwstenen voor de grafische displays. Afhankelijk van het gebruik van deze bouwstenen is te bepalen welke informatie er wordt verstrekt.

Door de displays op verschillende niveaus te plaatsen kan de grote hoeveelheid operationele informatie onderverdeeld worden in complexiteit en detail. Vanaf Niveau 1, het procesoverzicht, kan steeds verder ingezoomd worden naar het procesdetail.

De High Performance richtlijn kent 4 niveaus:

  • Niveau 1 – Proces Area Overzicht Display
  • Niveau 2 – Proces Unit Control Display
  • Niveau 3 – Proces Unit Detail Display
  • Niveau 4 – Proces Unit Support Displays

Niveau 1 – Proces Area Overzicht Display

Het overzichtsdisplay toont een statusoverzicht van de verschillende procesunits welke nodig zijn voor de productielijn die gecontroleerd wordt door de operator. Dit is een algemene indicatie van het procesverloop en geeft een duidelijk overzicht van de actuele situatie van het productieproces.

*Dit display is informatief, er is geen bediening mogelijk.

area overview display

Niveau 1 - Proces Area Overzicht Display


Niveau 2 – Proces Unit Control Display

De Unit Control Displays tonen de status van elke individuele unit in de productie lijn. Dit display is zodanig ontworpen dat het alle informatie en bediening bevat die benodigd zijn voor het besturen van deze unit.

unit control display

Niveau 2 - Proces Unit Control Display


Niveau 3 – Proces Unit Detail Display

De Proces Unit Detail Displays tonen de details van individuele equipment in de unit en worden gebruikt om problemen in de unit te traceren. Deze displays tonen instrumentatie, interlocks en andere details. Schematische voorstellingen zijn vaak wenselijk op Unit Detail Displays.

unit detail display

Niveau 3 - Proces Unit Detail Display


Niveau 4 – Proces Unit Support Display

Proces Unit Support Displays worden gebruikt voor individuele sensoren of componenten en tonen diagnostische en andere gedetailleerde informatie.

Navigatie

Vanaf het eerste niveau kan men steeds verder inzoomen in het proces. De navigatie structuur volgt het principe van een boom structuur of mappen structuur in de computer.

display navigatie

Richtlijnen uitgelicht
Analoog Kleurgebruik Trending Hiërarchie

- Literatuur referentie -

High Performance Handbook
Alarm Management Handbook